Sağlık

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme için 7 öneri

Kurban Bayramı, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, paylaşmanın ağır geldiği, keyifli sofralarda çeşit çeşit yemeklerin yenildiği keyifli günleri barındırır. Ancak tatil döneminde beslenme alışkanlıklarının hızla değişmesi sağlık açısından bazı sakıncaları da beraberinde getirebiliyor. Özellikle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramları kontrollü tüketmek, et ve tatlı tüketiminde aşırıya kaçmamak, sağlıklı ve formda kalmak için önemlidir. Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Uz. aynen Nihan Yakut, Kurban Bayramı’nda gerçeği beslemek için tekliflerde bulundu.

Kurban etini kızartmaktan ve kızartmaktan kaçının

Kurban Bayramı’nda özellikle et kısmından muhafazasına ve tüketimine kadar pek çok noktaya dikkat edilmelidir. Yeni kesilen hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluklara neden olur. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan bireylerin kurbanlık etleri hızlı tüketmemeleri gerekir. Etler buzdolabında 24-48 saat bekletilip dinlendikten sonra kaynatılarak, ızgara yapılarak veya buharda pişirilmelidir. Bekletilmeden tüketilen et, yemekten sonra karın ağrısı, şişkinlik ve gaz gibi şikayetlere neden olabilir. Etin pişerken kızartılması veya kavrulması vücudunuza çok fazla yağ kazandıracaktır. Mümkünse kavurma, kızartma gibi pişirme sistemlerinden kaçınılmalıdır.

Doğru saklama koşulları ile etlerin tazeliğini ve lezzetini koruyun.

Kurban etinin doğru bir şekilde muhafaza edilmesi, tazeliğini ve kalitesini muhafaza etmesi açısından değerlidir. Taze kesilmiş et hızla buzdolabına konulmalı ve +4°C’lik soğuk bir ortamda saklanmalıdır. Et, hava geçirmez torbalarda veya kaplarda saklanmalıdır. Uzun süreli saklamalarda derin dondurucu tercih edilmelidir. Dondurulmadan önce et porsiyonlar halinde kesilmeli ve hava geçirmez kaplara konulmalıdır. Dondurucu sıcaklığı -18°C veya altında olmalıdır. Kurban etinin tazeliğini, lezzetini ve besin değerini gerçek halinde muhafaza ederek koruyabilirsiniz.

Yeşil yapraklı sebzelerle hazırlanan salatalara bayram sofralarında yer verin

Kurban Bayramı’nda birçok kişinin et tüketimi normal günlere göre artıyor. Özellikle kolesterol ve kalp damar hastalığı olan kişiler ölçüm kontrolüne dikkat etmelidir. Kırmızı ette doymuş yağ oranının yüksek olması kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkaracağından kurbanlık etin yağlı kısımları tüketilmeden önce ayrılmalı ve mümkün olduğunca yağsız ve az yağlı et tüketilmelidir. Kırmızı et hem iyi bir protein kaynağıdır hem de yüksek oranda demir içerir. Etteki demirin biyoyararlanımını artırmak için iyi bir C vitamini kaynağı olan yeşil yapraklı sebzelerle yapılan bir salataya sofrada yer vermek yanlış bir seçim olacaktır. Günlük kırmızı et tüketimi kişiden kişiye değişmekle birlikte sağlıklı bireylerde ortalama 100-300 gram aralığında olması gerekir.

Sabit ve çeşitli bir diyet yiyin

Kurban Bayramı günlerinde çeşitli gıda setlerinden yeterli miktarda tüketmek değerlidir. Etin yanı sıra sebze, meyve, tahıl ve süt ürünleri gibi diğer yiyecekleri içeren tutarlı bir diyet oluşturulmalıdır. Özellikle et yenecek yemekte et büyüklüğü 120 gr’ı (yaklaşık 4 köfte) geçmemeli, ayrıca çeşitli sebzelerle hazırlanmış 1-2 dilim az yağlı salata ve esmer ekmek tercih edilebilir. Pilav veya makarna tüketilecekse ekmek yememek stabiliteyi sağlayacaktır. Eğer ekmek tam olarak tüketilecekse pirinç ve makarna tüketmek dengeyi bozarak karbonhidrat yoğunluğunu artırarak kilo alımına neden olacaktır. Asitli, şekerli ve kalorili içecekler yerine ayran ve şekersiz komposto gibi içecekleri tercih etmek de sağlığı korumak için gerçek bir tercih olacaktır.

yeterli su tüketin

Ziyafet sırasında çok fazla et yemek, tuz içeriğinin artmasına neden olabilir. Ayrıca yetersiz su tüketimi de söz konusu olabiliyor. Vücudun su ihtiyacını karşılayacak kadar su içmek değerlidir. Özellikle Kurban Bayramı’nda tüketilen gıdalardan sonra su tüketimi daha da değer kazanıyor. Bol su içilerek vücudun susuz kalması engellenmeli ve sindirim-boşaltım sisteminin sağlığı desteklenmelidir. Güne yaymak için mutlaka 2-2,5 litre su içmelisiniz.

Tatlı porsiyonlarını azaltın

Tatillerin vazgeçilmezi olan tatlılar ne yazık ki saf olmayabilir. Şerbetli tatlı, hem artan et tüketimi hem de tatilin sıcaklara denk gelmesi nedeniyle kronik hastalığı olan bireyleri rahatsız edebiliyor. Şuruplu ve ağır tatlılar yerine daha hafif ve sağlıklı alternatifler tüketilmelidir. Hurma, kuru meyve, sütlü tatlılar ya da şekersiz tatlılar gibi seçenekler tercih edilebilir. Ayrıca mesken tatlıları da kontrollü bir şekilde tüketilebilir. Şeker seviyesini düşürmek için alternatif tatlandırıcılar kullanmak başka bir seçenek olabilir. Tatlıyı küçük porsiyonlarda tadabilir ve fazla abartmadan afiyetle yiyebilirsiniz.

Kısa bir yürüyüşle harcanan enerjiyi artırın

Kurban Bayramı’nda eğitim, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek açısından değerlidir. Tatil döneminde beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve hareketsizlik vücutta güçlenmeye ve kilo almaya neden olabilir. Bu nedenle düzenli antrenman metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Tatil döneminde yürüyüşe çıkmak, bisiklete binmek, aile ile spor oyunları oynamak gibi aktiviteler fiziksel aktivite düzeyini artırabilir. Gün içinde 30-40 dakikalık kısa yürüyüşler yaparak harcadığınız enerjiyi artırabilirsiniz. Antrenman, tatil sırasında güç seviyesini artırmaya yardımcı olur, gerginliği azaltır ve genel refahı güçlendirir. Bu nedenle Kurban Bayramı’nda düzenli olarak spor yapmaya özen göstermekte fayda var.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habersorgun.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu