‘Ölen yakınını arayanlar kimlik tespiti için kan örneği versin’
Maraş merkezli sarsıntıdan etkilenen illerde kimliği belirlenemeyen cesetlerin kimliklerinin DNA taraması ile belirlenmesi için Adlı Tıp Kurumu Adana Küme Başkanlığı Morg İhtisas Dairesi görevlendirildi.
Kurum bünyesinde bulunan Acil DNA Birimi, kimliği belirlenemeyenleri tespit etmek için yakınlarından alınan kan örnekleri üzerinden DNA taraması başlattı.
Cesetlerin kimlik tespiti yapılan Adana Tabip Kurumu Başkanı Prof. Dr. Necmi Çekin, “Kişiyi arayan kişinin en yakın Adli Tıp Kurumu’na kan örneği vermesi yeterlidir. alınan numune ile daha önce sisteme yüklenen numune eşleştirilerek merhum belirlenir.”
OTOMATİK TARAMA
Çekin, Gaziantep’teki biyoloji ihtisas bölümlerinin ve Adlı Tıp Enstitüsü Diyarbakır küme başkanlıklarının ileri aşama gerektiren çalışmalarda kemik diş gibi vakalarda devreye girdiğini belirtti. Yakınlarını bulamayanlardan alınan kan örneklerinin ortak sisteme yükleneceğini belirten Çekin, “Sistem, başka yerde çalışılmış olsa bile örneği otomatik olarak eşleştirip ortaya çıkarabilecek.”
Biyoloji İhtisas Anabilim Dalı’nda çalışmaların değerli bir bölümünün başladığını ve kısa sürede davaları sonuçlandıracaklarını kaydeden Çekin, şöyle konuştu:
“Yakınlarını arayarak kurumumuza başvuran yaklaşık 50 kişinin çalışma sonuçları tutanak tutularak savcılarımıza iletildi. Bu kapsamda kimlikleri tespit edilen 50 cenaze yakınlarına teslim edildi. 60 tane tespit edilemeyen vaka.Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.Ancak yakınlarının başvurusu ile kimlikleri belirlendi.Tüm biyoloji ihtisas bölümlerinin çalışmaları ortak bir havuzda.Dolayısıyla numuneler üzerinde çalışmalar Türkiye’de yapılsa bile. Gaziantep, Diyarbakır veya İstanbul sistem birbirini görüyor.Yakınını arayan kişinin en yakın Adli Tıp Kurumuna sadece kan örneği vermesi yeterli.Eşleşme ile hayatını kaybeden kişinin kimliği tespit ediliyor. belirlendi.” (HABER MERKEZİ)