Son yıllarda yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşlarımızın sayısı rekor seviyeye ulaştı. Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri sıklıkla tercih edilmektedir. Almanya, ülkeye sığınma talebinde bulunanların listesini açıkladı. Listenin başında Türkler yer aldı.
Özellikle son yıllarda yurt dışına göçte büyük bir artış yaşanıyor.
Başta gençlerimiz olmak üzere pek çok vatandaşımız daha iyi yaşam koşulları için yurt dışına gitmeye başladı. Yurt dışına giden birçok kişi gittiği ülkede ‘iltica’ başvurusunda bulunuyor. İltica, bir ülkenin başka bir ülkenin vatandaşına sığınma hakkı tanıması anlamına gelir.
Bir kişi sığınma talebinde bulunarak bu hakkı elde ettiğinde, talepte bulunulan ülkenin koruması altına girer.
Temmuz ayında Almanya’ya sığınma talebinde bulunanlar arasında üçüncü sırada Türkler yer aldı.
Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), temmuz ayı verilerini açıkladı. 2023 yılının ilk 7 ayında yapılan sığınma başvuru sayısının 188 bin 967 olduğu açıklandı.
İlk 5’te yer alan ülkeler sırasıyla Suriye, Afganistan, Türkiye, İran ve Irak oldu.
Türkiye, Almanya’ya sığınma talebinde bulunan ülkeler arasında ilk sıraya yükseldi.
Temmuz ayı bilgileriyle karşılaştırıldığında Türkiye, Suriye, Afganistan, İran ve Irak’ı geride bıraktı. Sözcü Gazetesi Ali Gülen’in haberine göre, yalnızca ekim ayında 9 bin Türk vatandaşı yasa dışı yollardan Almanya sınırlarına girerek sığınma talebinde bulundu. Öte yandan ülkeye yasa dışı yollarla giren ve yakalanamayan kişilerin sayısının ise belirsiz olduğu açıklandı.
“Türkler bir anda birinci sıraya yükseldi.”
Alman Die Welt gazetesindeki haberde “Türkler bir anda birinci sıraya yükseldi” manşetine yer verildi. Türklerin yoğun olarak ülkeye girdiği yerlerde rapor hazırlandı.
Raporda, Türklerin kaçmasının iki ana nedeni olarak ‘Mart ayında yapılan seçimler’ ve ‘ülkedeki yüksek enflasyon ve mali sıkıntılar’ gösterildi.
Türklerin sığınma başvurularının kabul oranı yüzde 14.
Temmuz 2023 verileri Temmuz 2022 verileriyle karşılaştırıldığında Türkiye’den gelen sığınma taleplerinde yüzde 202,9 oranında artış olduğu görülüyor. Sığınma taleplerinin kabul oranı temmuz verilerinde yaklaşık yüzde 16 olarak bildirilirken, ekim verilerinde kabul oranı yüzde 14 olarak açıklandı.
habersisli.xyz